Асланян, Г. Ц. and Базарчян, А. А. and Суджян, К. Л. and Ширванян, А. Ю. and Петросян, Г. З. (2020) Оценка содержания соли в готовых мясных продуктах, обычно потребляемых в Армении. Հայաստանի բժշկագիտություն, 60 (2). pp. 112-120. ISSN 0514-7484
Abstract
Գիտական հոդվածների և խոշոր ակնարկների, այդ թվում՝ ԱՀԿ զեկույցների և ուղեցույցների վերլուծությունը ցույց է տվել, որ չափից ավելի քանակներով աղի սպառումը բերում է արյան ճնշման բարձրացման և արդյունքում՝ մի շարք սիրտ-անոթային հիվանդությունների զարգացման, իսկ աղի սպառման սահմանափակումը կարող է իջեցնել արյան ճնշումը և կրճատել համապատասխան հիվանդությունների զարգացման ռիսկը: The analysis of scientific articles, major reviews, WHO reports and guidelines suggests that excessive consumption of the food-grade salt increases blood pressure (BP) and thereby increases the risk of CVD (hypertension, strokes, heart attacks, heart failure), while the reduction in salt intake may notably reduce BP and the risk of associated non-communicable diseases.
Item Type: | Article |
Additional Information: | Հայաստանում սովորաբար սպառվող պատրաստի մսամթերքի մեջ աղի պարունակության գնահատումը; Assessment of Salt Content in Processed Meat Products Commonly Consumed in Armenia |
Uncontrolled Keywords: | Ասլանյան Հ. Ց., Բազարչյան Ա. Ա., Սուջյան Կ. Լ., Շիրվանյան Ա. Յու., Պետրոսյան Գ. Զ., Aslanyan H. Ts., Bazarchyan A. A., Sujyan C. L., Shirvanyan A. Yu., Petrosyan G. Z. кровяное давление, сердечно-сосудистые заболевания (ССЗ), готовые мясные продукты (ГМП), соль, содержание, потребление |
Subjects: | R Medicine > RA Public aspects of medicine > RA0421 Public health. Hygiene. Preventive Medicine |
Divisions: | UNSPECIFIED |
Depositing User: | Inf. Dept, |
Date Deposited: | 24 Sep 2020 16:20 |
Last Modified: | 25 Sep 2020 12:23 |
URI: | http://medsci.asj-oa.am/id/eprint/6406 |
---|
Actions (login required)